Skupno število ogledov strani

četrtek, 7. junij 2012

41. objava: Eko kriminalka Jana Petelinca

Ekoloških kriminalnih dejanj je največ v krajih, ki so malo oddaljeni od naselij, ob rekah in tudi ob avtocestah.  Veliko storilcev, ki uničujejo naravo ni možno odkriti. 
    Neznana oseba se vozi z avtomobilom na relaciji Obrežje – Brežice.  Upočasni vožnjo pri rokavu reke Save.  Ustavi vozilo in se ogleduje.  Ko se prepriča, da ga nihče ne vidi, odpre prtljažnik avtomobila in polne vreče odpadkov pusti ob reki.  Hitro stopi nazaj v avtomobil in odhiti nazaj na cesto.  Čez nekaj dni naredi enako.  In spet, in spet… 
    Vendar se, po dolgotrejnem odlaganju vrečk z odpadki, ne zaveda, da ga nekdo le opazuje.  Policijska patrulja že nekaj tednov spremlja nepridiprava pri njegovem početju.  Prav tako načrtuje nadaljnje delo in nadzor onesnaževalcev okolja.  Policisti želijo storilce onemogočiti in preprečiti ter se ustrezno odzvati na ekološko kriminalna dejanja.  Našemu storilcu kaznivega dejanja zoper naravno okolje se pridružijo še drugi.  Policija jih spremlja in analizira ter načrtuje uspešen zaključek akcije. 
       Ob vodi se nakopičijo ogromne količine odpadkov.  Malopridneži začutijo, da jih nekdo opazuje.  Kaj narediti sedaj, si mislijo. Vendar jih njihova malomarnost premaga in nadaljujejo z onesnaževanjem in nespoštovanjem narave.  Policija čaka pravi trenutek, da ukrepa.  Za uspešno izpeljanje akcije je potrebno učinkovito obravnavanje, preiskovanje in zbiranje dokazov zoper storilce.  Kajti od učinkovitosti in  uspešnosti je odvisen nadaljni kazenski postopek.   Policija je pripravljena za akcijo.  Vendar…  Neznaci zaslutijo nevarnost.  Kaj sedaj? 
      Zaradi bližine gozda je tudi le-ta postal tarča neznanih storilcev ekoloških kriminalnih dejanj.  Policija na terenu ni obupala.  Sklenili so, da je potrebno divja odlagališča in onesnaženje tal z nevanimi odpadki pooštreno nadzirati.  Zaradi prikritosti in težavnega zaznavanja ter odkrivanja storilcev je potrebno poskrbeti za ustreno usposobljenost in opremljenost policijskih patrulj.  Prišel je dan ponovne obširne policijske akcije. 
        Zaseda je uspela!  Neznani storilci, ki so postali sedaj znani, so bili zasačeni.  Odpeljani so bili na zaslišanje.  Poleg denarne kazni jih je doletela še dodatna.  Čiščenje, čiščenje in še enkrat čiščenje vsega področja, kjer so povzročili onesnaževanje našega naravnega okolja in s tem posledično povzročenje ekoloških kriminalnih dejanj.
       Vemo, da je namernega ogrožanja narave vedno več.  Tudi mladi moramo opozarjati na vse oblike škode, ki se dogaja v našem okolju in ogroža rastline, živali in ljudi.  Naravo je potrebno varovati!

1 komentar:

  1. Jan, dobro si izbral sedanjik, v katerem si pisal zgodbico. S tem si nam približal dogajanje in povzročil večjo napetost. Všeč mi je izbira besed, ki si jih vpletel v pripoved. Deluje tako, kot bi bilo napisano v dokumentarni oddaji. Vidi se, da veliko bereš.

    OdgovoriIzbriši