Skupno število ogledov strani

sreda, 30. maj 2012

35. objava: Eko kriminalka Marka Freceta

Rok, Jan in Simon so 12-letniki, ki v vodo mečejo smeti. Martin in Luka pa sta prijatelja, ki obiskujeta peti razred. Martinu in Luki dejanja Roka, Jana in Simona ni všeč, saj se zavedata, da ima lahko metanje smeti v naravo zelo hude posledice.
Martin in Luka se nekega dne odločita, da bosta fante opozorila. Stopita do njih in jim rečeta: »Nehajte smetiti in onesnaževati vodo.«
Rok, Jan in Simon se za opozorilo ne zmenijo in jima odgovorijo nesramno: »Vidva nam že ne bosta govorila, kaj naj delamo in kaj ne. Phhh,« ter odidejo stran.
Martin predlaga Luki, da odideta na policijo in vse povesta. Luka se z njim ne strinja, saj meni, da bodo policisti le opozorili fante. Fantje pa njihovega opozorila ravno tako ne bodo upoštevali.
Simon vpraša: »Kaj pa potem predlagaš, da narediva?«
»Jutri zvečer, ko se bodo spet dobili in onesnaževali vodo, jih slikava in bova imela dokaze.«
Ko napoči večer, se dvanajstletni onesnaževalci res dobijo pri vodi. Tudi fanta prideta s fotoaparatom in se skrijeta. Martin slika, ko eden izmed njih vrže v vodo papirček žvečilke. Nato hitro stečeta domov.
Na vhodu se zaletita v Martinovega očeta, ki vidi, da sta fanta razburjena. Vpraša ju, kaj se dogaja. Simon  in Martin vse razložita Martinovemu očetu in ta jim predlaga, da gredo skupaj na policijo. Odločijo se, da gredo naslednji dan, saj se morajo dobro naspati, kajti čaka jih naporen dan.
Naslednji dan so odšli na policijo in policistom vse povedali. Policisti so prijeli dvanajstletnike ter jih razložili, kakšno škodo delajo.
Fantje so za kazen dobili nalogo, da dva dneva čistijo okolico in nikoli več niso metali smeti v naravo. Tudi do Simona in Martina niso bili več nesramni. Za opravičilo so jima dali karte za ogled nogometne tekme. Prijatelja sta se kart zelo razveselila in opravičilo fantov sprejela.
Tako je narava ostala čista in vsi so bili zadovoljni.

1 komentar:

  1. Marko, opažam, da si postal kar spreten pisatelj. Zgodba je zanimiva, z zapletom in razpletom. Dobro si vpletel tudi odnose med vrstniki. Le tako naprej.

    OdgovoriIzbriši